Selecteer een pagina

We zijn druk bezig met een concept op te zetten om een veehouderij in het plaatsje Haarlo uit te rusten met led verlichting. Dit worden grote LED industrie stralers van 100W die vervangen de 400W natriumlampen. Alle technische ruimte en kantoren worden uitgerust met led TL balken.
Ook bij de veehouderij zit m.b.t de lichttemperatuur een hele studie achter. Zo las ik dat de koeien een lichttemperatuur nodig hebben van een 6000K wit licht. Dit komt erg dichtbij daglicht. Met dit licht produceren koeien 6-15% meer melk dan bij een andere lichttemperatuur. Zo heeft het bij varkens invloed op hun gedrag. Bij een verkeerd licht neemt hun kannibalistische gedrag toe.

Weer een heel stuk wijzer geworden.

Volgend weekend gaan we de lampen fysiek testen op locatie om te kijken of ze voldoen aan de verwachting van de boer.

Ook hier houden we u op de hoogte met de vorderingen.

Iwan

 

[Update 10 juni 2011]

Gisteren om 22:00 bij de stal afgesproken met klant om de lampen daadwerkelijk op te hangen in de stal om het voor de klant visueel te maken. Het dak zit er op, muren zijn opgetrokken en was bewolkt, dus het resultaat was goed zichtbaar. De lamp opgehangen op een 6 meter hoogte. Het resultaat was echter nog niet naar verwachting van de klant. Het aantal lumen was er wel, alleen had de klant verwacht een groter oppervlakte met een gelijk aantal lumen te verlichten. Dit wordt lastig….maar na goed samen bezig te zijn met brainstormen zijn we eruit gekomen. De klant zal helaas 2 x zoveel lampen moeten gebruiken (dat nog steeds 50% minder is dan dat erin zou komen). Hiermee is het wel mogelijk. Aangezien de lampen maatwerk zijn en ik deze niet hier heb om te testen zal ik dit moeten laten zien via software en film rendering. Dit wordt nu gedaan met speciale licht berekening software. Dit kost heel veel tijd om de 3d tekening te maken, maar dan is er in 1 oog opslag zichtbaar wat het echte resultaat gaat worden. Hieronder een aantal voorbeelden hoe het eruit komt te zien.

Tekening is nog niet af….

Iwan

 

[Update 26 juni 2011]

Na veel wachten heeft de bouwer van de stal laten weten toch geen led verlichting te willen gebruiken in de stal. Zijn installateur vond dat de techniek nog in de kinderschoenen staat. Ik ben bedankt voor de diensten, maar helaas.